

Ystad Deckarfestival
Ystad Deckarfestival
Deckarfestivalen med seminarieprogram
På Hotell Fritiden väntar ett fullspäckat seminarieprogram där författare, experter och deckarentusiaster möts för att utforska genrens många dimensioner. Teman som Henning Mankell som person, fiktiva och verkliga poliser samt deckarens framgång i både böcker och film står i fokus.
Programmet bjuder på spännande samtal och insikter, där publiken får möta några av deckarvärldens mest framstående röster.
Öppet Spår
I Hotell Fritidens foajé kan du ta del av "Öppet spår" – en inspirerande mötesplats med bokbord, utställningar och en avslappnad atmosfär för alla deckarälskare. Här får du chansen att fördjupa dig i deckargenrens värld och möta andra med samma intresse.
På lördagen väntar dessutom spännande aktiviteter i Fritidsparken. Upptäck Bokbussen, träffa Bröderna Knyckertz, boka in en vandring i Wallanders spår eller njut av underhållning och mycket mer.
Ystad Deckarfestival
Upplev spänning och mystik på Ystad Deckarfestival den 25–27 april 2025 när Ystad förvandlas till en mötesplats för både stora och små deckarälskare. Festivalen hyllar Henning Mankell och deckargenrens värld, där verklighet och fiktion möts i böckernas och filmens universum. Festivalen är ett samarbete mellan Svenska Deckarakademin, Visit Ystad och Borrby Bokby och bjuder på ett fullspäckat program under några dagar.
Deckarfestivalen med seminarieprogram
På Hotell Fritiden väntar ett fullspäckat seminarieprogram där författare, experter och deckarentusiaster möts för att utforska genrens många dimensioner. Teman som Henning Mankell som person, fiktiva och verkliga poliser samt deckarens framgång i både böcker och film står i fokus. Programmet bjuder på spännande samtal och insikter, där publiken får möta några av deckarvärldens mest framstående röster.

Program lördag 26 april
Seminarieprogrammet hålls på Hotell Fritiden. Observera att ändringar kan förekomma.
Svenska Deckarakademin och Visit Ystad hälsar välkommen och inviger festivalen
Arrangörerna välkomnar. Deckarakademin presenteras. Prisutdelning till 2024 års bästa kriminalroman (Carl Johan Vallgren Din tid kommer) och 2024 års bästa deckardebut (Lena Sundström & Jens Mikkelsen Fristaden).
Panelsamtal
Alla känner Henning Mankells böcker, men hur är det med personen Henning, författaren bakom verket? I det här seminariet ska vi från olika perspektiv försöka gå backstage, rätt in i Henning Mankells författarverkstad.
Dan Israel
Anneli Høier
Robert Johnsson
Eyvind Andersson
Moderator: Jan Arnald, Deckarakademin
Dan Israel, Henning Mankells förläggare
Bokförläggare på Ordfront, Norstedts och Leopard förlag. Den första av Hennings böcker som han gav ut 1979 var Fångvårdskolonin som försvann. Var sedan förläggare för de flesta av Hennings böcker (med undantag för hans barnböcker). Startade 2001 Leopard förlag tillsammans med Henning.
Anneli Høier, Henning Mankells agent
Född i byn Klovtoft på södra Jylland, gick en tvåklassig byskola, med drömmar om/siktet på ett liv i böckernas värld. Blev assistent på en litterär byrå 1968 och fann genast sitt kall där: distribuera litteratur, d.v.s. översättningsrättigheter internationellt. Byrån har förmedlat otaliga litterära verk som publicerats i Norden, bland annat nobelpristagare som Heinrich Böll, Elias Canetti, J. M. Coetzee, Günter Grass, Imre Kertész, Herta Müller, Elfriede Jelinek. För att inte tala om svensken Henning Mankell, som Anneli varit agent för sedan 1990, och som har getts ut på 42 språk och sålt över 40 miljoner exemplar.
Eyvind Andersen, Henning Mankells teaterkompanjon
Teaterregissör och teaterdirektör. Startade med en liten handfull skådespelare en fri teatergrupp i Malmö, Gorillateatern. Ett par år senare Dalateatern tillsammans med Henning. Karriären har inneburit ungefär sjuttio eller åttio olika uppsättningar på ungefär femton olika teatrar. Däribland även Teatro Avenida i Maputo, Mocambique där Henning hade ett mycket starkt engagemang.
Robert Johnsson, Henning Mankells pressansvarige
Robert var researcher, presskontakt och koordinator för Henning Mankell mellan åren 2005 - 2015. Idag arbetar han som PR-strateg och frilansskribent.
Jan Arnald/Arne Dahl, stol nr 19
Har skrivit cirka trettio böcker, varav två tredjedelar som deckarpseudonymen Arne Dahl och är översatt till över trettio språk.
Fil.dr. i litteraturvetenskap och lång bakgrund som kritiker och tidskriftsutgivare samt författare i eget namn till böcker utanför deckargenren. Han är inte särskilt genrefixerad, utan älskar alla sorters spänningsromaner – så länge de har hjärna, hjärta, stil, mening och genuin originalitet.
Panelsamtal
Ett samtal skånska deckarförfattare emellan om hur Henning Mankell och Wallander-böckerna har påverkat dem och deras författarskap. Och om hur de själva använder Österlen som deckarmiljö.
Olle Lönnaeus
Johanna Ginstmark
Tina Frennstedt
Moderator: Gunilla Wedding, Deckarakademin
Olle Lönnaeus, journalist och författare
Olle Lönnaeus har avlagt juristexamen och arbetar sedan länge som politisk reporter på tidningen Sydsvenskan. Han har hittills skrivit 10 romaner. Så här säger han själv: Skriver jag kriminalromaner? Njae … fast de är jäkligt spännande. Feelgood? Inte riktigt, även om jag hoppas att man ska skratta åt skrönorna och beröras av allvaret. Vad är det då? Tja, jag kallar det kort och gott ”romaner”.
Johanna Ginstmark, författare, skrivkonsult och föreläsare
Johanna skriver deckare som utspelar sig på Österlen. Polisen Maria återvänder till hembygden och får möta Österlen i fullt solsken och mörkaste snöstorm. Vi får möta människor som utsatts för trauman och som bär på hemligheter.
Tina Frennstedt, deckarförfattare och journalist
Hennes kriminalromaner i Cold case-serien utspelar sig i Skåne och framförallt på Österlen. Hennes huvudkaraktär heter Tess Hjalmarsson och är chef för Skånes cold case-grupp. Böckerna har sålts till många länder och bland annat legat på tyska Der Spiegels topplista.
Gunilla Wedding, stol nr 8
En deckartokig kulturvetare och journalist som arbetar som kultur- och nöjesredaktör, skriver allt från nyhetsartiklar och intervjuer till krönikor och teater- och bokrecensioner men har extra fokus på deckarrecensioner. Har en egen deckarspalt en gång i månaden som recenserar nya böcker inom genren samt har också en deckarblogg och en podd. Hon ser det både som en ära och som ett privilegium att få möjligheten att tillsammans med andra lika deckartokiga som henne själv få arbeta för kriminallitteraturens bästa.
Paus, bokförsäljning och signering, presentation av ”kunskapsbord”
Arrangörerna välkomnar. Deckarakademin presenteras. Prisutdelning till 2024 års bästa kriminalroman (Carl Johan Vallgren Din tid kommer) och 2024 års bästa deckardebut (Lena Sundström & Jens Mikkelsen Fristaden).
Panelsamtal
Svenska deckare har under hela 2000-talet varit omåttligt populära, både i Sverige och i utlandet. Ingenting pekar på att den trenden kommer att brytas. Antalet deckare blir i stället allt fler. Vad betyder det för förlagen, för författarna, och för läsarna? Vad får deckardominansen för effekter?
Karl Berglund, Deckarakademin
Sara Kärrholm, Deckarakademin
Katarina Gregersdotter, Deckarakademin
John-Henri Holmberg, Deckarakademin
Moderator: Marie Peterson, Deckarakademin
Karl Berglund, stol nr 14
Biträdande universitetslektor och docent i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet. Hans forskning är litteratursociologiskt och inte sällan kvantitativt inriktad. Han har ägnat mycket av sin tid åt att studera ljudboksläsare i bokströmningstjänster, där deckare är ännu mer populära än på bokmarknaden i stort. Han har också forskat om översättningar av nordisk kriminallitteratur.
Sara Kärrholm, stol nr 4
Docent i litteraturvetenskap och lektor i Förlags- och bokmarknadskunskap vid Institutionen för kulturvetenskaper, Lunds universitet och har främst forskat om kriminallitteratur och barn- och ungdomslitteratur. Har drivit ett projekt som handlade om deckarförfattares perspektiv på sitt författarskap och deras marknadsföring av sig själva vid litterära evenemang och i sociala medier samt hållit föredrag om deckargenren i en rad populärvetenskapliga sammanhang.
Katarina Gregersdotter, stol nr 20
Docent i engelskspråkig litteratur vid institutionen för Språkstudier, Umeå universitet som uppskattar både pusseldeckaren och den mer hårdkokta berättelsen.
Forskar främst om angloamerikansk och nordisk kriminallitteratur (gärna i jämförelse) men har också skrivit och forskat om film och TV. Har skrivit både populärvetenskapliga och vetenskapliga artiklar om kriminallitteratur, var även litteraturkrönikör i Umeå Tidning och recenserar och boktipsar om böcker i Folkbladet.
John-Henri Holmberg, stol nr 9
Verksam som bland annat tidskriftsredaktör, översättare, kritiker och skribent, bland annat till efterord i en förskräcklig massa böcker. Under en rad år förlagsverksam som redaktör, redaktionschef och förläggare, bland annat vid Bokförlaget Bra Böcker där han startade deckarimprintet Mysterious Press.
Marie Peterson, stol nr 1
Verksam som författare, kritiker och kulturjournalist, bosatt i Skåne. Har arbetat på radio och flera tidningar. Marie har läst deckare sedan hon var mycket ung och hon var en av de första kritiker som skrev seriös litteraturkritik om deckare.
Panelsamtal
Inga mobiler, övervakningskameror eller DNA-spår.
Tre författare berättar om hur det är att skriva om 1900-talets poliser.
Christina Wahldén, Deckarakademin
Set Mattsson
Ninni Schulman, Deckarakademin
Moderator: Bibbi Wopenka, Deckarakademin
Christina Wahldén, stol nr 15
Reporter på Svenska Dagbladet under 25 år, varav drygt tio år som kriminalreporter men är sedan 2013 författare på heltid.
Har skrivit närmare 80 böcker, för barn, unga och vuxna. Många handlar om brott mot kvinnor och barn, som sexualbrott och hedersrelaterat våld men också om organiserad brottslighet. Själv läser hon mest översatta kriminalromaner. Christina har skrivit inledningen till en deckarhistoria som Deckarfestivalen, tillsammans med Ystads Allehanda, har använt för att skolor ska få tävla i bästa upplösningen av den påbörjade historien.
Set Mattsson, sjuksköterska och journalist
Set Mattsson debuterade som författare 2012 med spänningsromanen Ondskans pris. Sedan dess har han kommit ut med fem ytterligare romaner om huvudpersonen Douglas Palm. Romanen Så länge min bror andas publicerades 2016 och handlar om de danska judarnas flykt till Sverige hösten 1943. Set är välkänd för sina enastående miljö- och tidsskildringar.
Ninni Schulman, stol nr 17
Ninni startade som lokalredaktör på Värmlands Folkblad i Hagfors och har även arbetat på Se & Hör och Expressen. Debutroman Flickan med snö i håret utkom 2010, följd av fyra böcker i serien om journalisten Magdalena Hansson och poliserna Petra Wilander och Christer Berglund. Våren 2018 kom den fristående spänningsromanen Bara du. Ninni har därmed förenat sitt journalistiska förflutna med sitt författarskap och skapat spännande berättelser med rötter i Värmland.
Bibbi Wopenka, stol nr 7
Bibbi är född i Nordvärmland, där läsintresset började med Enid Blytons Fem-böcker och senare utvecklades till en livslång fascination för kriminalgenren. Bibbi är utbildad journalist med en fil. kand. i bland annat sociologi och engelska och har arbetat som informatör, senast som kommunikationschef vid Göteborgs Stads kulturförvaltning 1998–2016. Utöver att ha varit recensent för deckartidskriften Jury och boktipsare i Radio Göteborg, frilansar hon för författarlexikonet Alex. Bibbi har varit presskontakt och hemsidesredaktör för Deckarakademin samt dess preses från 2016-2022.
Paus, bokförsäljning och signering, presentation av ”kunskapsbord”
Arrangörerna välkomnar. Deckarakademin presenteras. Prisutdelning till 2024 års bästa kriminalroman (Carl Johan Vallgren Din tid kommer) och 2024 års bästa deckardebut (Lena Sundström & Jens Mikkelsen Fristaden).
Panelsamtal
Henning Mankell skrev totalt tolv kriminalromaner om Kurt Wallander. Utöver böckerna finns det ett stort antal filmer och tv-serier med karaktärerna från böckerna. Vi ska bland annat prata om vad det är som gör att ett universum som Henning Mankells böcker blir så älskat just på vita duken.
Stefan Ahnhem
Jack Löfving
Marie Holmström
Moderator: Christina Wahldén, Deckarakademin
Stefan Ahnhem, deckarförfattare och manusförfattare
Stefan Ahnhem skriver både manus och deckare. Han är välkänd för den kritikerrosade serien om Skåne-polisen Fabian Risk. Serien har sålt över 2 miljoner exemplar i 30 länder och har belönats med flera priser, inklusive Crimetime Award. Den sista spiken är den sjätte och avslutande delen i serien. Han är ständigt aktuell med nya böcker, nu senast den psykologiska thrillern Bytet, som bjuder på nagelbitande spänning.
Jack Löfving, Ystad Studios Visitor Center
Jack Löfving är verksamhetsutvecklare på Ystad Studios Visitor Center, en del av Film i Ystad. Han har varit med och främjat filmturismen i regionen genom olika initiativ. Han har främst bidragit till utvecklingen av Ystads Wallanderturism, han har också varit involverad i EuroScreen som hjälpte destinationer att utforska olika filmplatser och möjligheter att utveckla filmturism. Jack även kontaktperson för filmproduktioner efter att ha fått stöd från Ystad Österlens filmfond.
Marie Holmström, turistchef Ystads kommun
Christina Wahldén, stol nr 15
Reporter på Svenska Dagbladet under 25 år, varav drygt tio år som kriminalreporter men är sedan 2013 författare på heltid.
Har skrivit närmare 80 böcker, för barn, unga och vuxna. Många handlar om brott mot kvinnor och barn, som sexualbrott och hedersrelaterat våld men också om organiserad brottslighet. Själv läser hon mest översatta kriminalromaner. Christina har skrivit inledningen till en deckarhistoria som Deckarfestivalen, tillsammans med Ystads Allehanda, har använt för att skolor ska få tävla i bästa upplösningen av den påbörjade historien.
Avslut för dagen
Bokförsäljning och signering.
Program söndag 27 april
Seminarieprogrammet hålls på Hotell Fritiden. Observera att ändringar kan förekomma.
Panelsamtal
De som vet hur poliser arbetar i verkligheten – hur ser de på fiktionens poliser?
Är det riktiga polisarbetet så tråkigt så att ingen skulle vilja läsa eller titta?
Ewa-Gun Westford
Jimmy Endeley
Ted Eriksson
Moderator: Karin Alfredsson, Deckarakademin
Ewa-Gun Westford, pensionerad polis
Ewa-Gun blev polis 1974 och har arbetat inom Skånepolisen fram till sin pensionering för ett par år sedan. Under många år som presstalesperson för polisen. Många har sett henne förklara och informera i de mest dramatiska situationer genom åren. Idag föreläser Ewa-Gun om relationen mellan polis och media men också om kvinnor inom polisen.
Jimmy Endeley, skådespelare och numera polis
Jimmy startade sin bana som skådespelare och har spelat i en lång rad polisfilmer, framför allt Beck-filmerna. Senare bytte Endeley karriär och blev polis. Han arbetar som dialogpolis och får som sådan ofta vara med när det hettar till mellan polis och allmänhet. Hans dubbla kompetens gör honom intressant som rådgivare i deckargenren.
Ted Eriksson, polis och skådespelare
Ted har arbetat som polis i yttre tjänst i Ystad, Stockholm och Malmö samt som förundersökningsledare på polisens kontaktcentrum i Malmö. Numera är han jourhavande förundersökningsledare i Ystad. Utanför polisyrket har han även verkat i filmbranschen som chaufför och assistent åt Kenneth Branagh under inspelningarna av Wallander. Ted menar att både som polis och inom filmvärlden har han behövt förstå och bemöta människor på rätt sätt.
Karin Alfredsson, stol nr 16
Karin är journalist och författare och Deckarakademins preses sedan 2022. Hon debuterade 2006 med 80 grader från Varmvattnet, den första boken om läkaren Ellen Elg, och har sedan dess skrivit flera spänningsromaner med verklighetsförankrade teman. Hennes böcker behandlar globala orättvisor, från abortförbud och könsselektiva aborter till hedersmord och religiös intolerans. Utöver deckare har hon även skrivit historiska romaner och föredrar verklighetstrogna berättelser där research spelar en central roll.
Bokcirkelsamtal
Kanske känner ni igen Marie från bokcirklar i radio? Här blir det bokprat om en av Henning Mankells böcker där bl a dåd mot en flyktingförläggning och anonyma hot är en del av handlingen. Hur står sig berättelserna nu tjugo år senare? Och tar författarna i Maries bokcirkel med sig något från Hennings verk?
Marie Lundström, Lundströms Bokradio leder cirkeln
Cirkeldeltagare:
Carl Johan Vallgren
Lena Sundström
Jens Mikkelsen
Johan Theorin, Deckarakademin
Aino Trosell, Deckarakademin
Marie Lundström, radiojournalist och författare
Många lyssnar varje vecka på Marie i Lundströms bokradio där hon samtalar med författare och ger bokrecensioner. Hon har sedan trettio år gjort en rad litteraturrelaterade radioprogram. Marie debuterade som författare 2020 och har hittills gett ut två böcker.
Carl Johan Vallgren, författare och musiker
Carl-Johan debuterade 1987 med Nomaderna och har sedan dess skrivit ett tiotal romaner, en novellsamling, en essäbok om Berlin samt Mikael Persbrandts memoarer. Hans största framgång kom med Den vidunderliga kärlekens historia (2002), som belönades med Augustpriset, och hans verk har översatts till 25 språk. Utöver sitt författarskap är han även musiker, dramatiker och skådespelare, med roller i både svenska och tyska filmer. Hans berättelser rör sig ofta mellan magisk realism, historiska skildringar och samtidskritik.
Lena Sundström, journalist och författare
Lena debuterade som författare 2005 med Saker jag inte förstår - och personer jag inte gillar, där hon kritiserar socialdemokratins utveckling ur ett vänsterperspektiv. Hennes mest uppmärksammade bok, Världens lyckligaste folk (2009), behandlar dansk politik och främlingsfientlighet och belönades med Guldspaden samt Publicistklubbens stora pris. Hon har även gjort flera dokumentärer för TV4 och SVT, inklusive Dom kallas rasister (2010) och Håll käften – eller dö (2016). Sedan 2015 har hon arbetat på SVT:s samhällsredaktion och främst för Uppdrag granskning.
Jens Mikkelsen, journalist och författare
Jens är prisbelönt grävande journalist på Sydsvenskan sedan 2005 och har bland annat skildrat Malmös undre värld och den svarta marknaden. Han har vunnit flera prestigefyllda utmärkelser, inklusive Stora Journalistpriset, Guldspaden och Publicistklubbens stora pris. År 2024 spänningsdebuterade han med Fristaden, första boken i en deckarserie om journalisterna Anne och Sven i Malmö, skriven tillsammans med Lena Sundström. Uppföljaren Baby X släpps våren 2025, och serien bygger på författarnas fyrtioåriga erfarenhet av att granska missförhållanden och maktmissbruk.
Johan Theorin, stol nr 10
Johan är född i Göteborg men har tillbringat alla somrar på norra Öland och skolåren i Nora stad, där Maria Lang bodde och var omtalad som deckarförfattare. Han blev journalist och arbetade som reporter och redaktör på olika morgontidningar i tjugo år, från första arbetsplatsen Tranås-Posten till den sista på Göteborgs-Posten, innan romandebuten skedde med Skumtimmen 2007 och ett nytt yrke som författare tog form. Läsupplevelserna inom kriminalgenren började i tioårsåldern med Baskervilles hund som hans lärare Ulla läste högt för hela mellanstadieklassen.
Aino Trosell, hedersledamot
Heltidsförfattare sedan 1985. Aino har genon åren fått en lång rad priser genom åren. Hennes antihjältinnan Siv Dahlin är har varit operativ i många av Ainos böcker. Det har kommit 28 böcker från Ainos penna, både romaner, noveller och barnböcker. Även prisbelönade kriminalromaner. Aino har tagit patent på begreppet Krimineller som blev namnet på hennes kriminalnoveller.
Paus, bokförsäljning och signering, presentation av ”kunskapsbord” och lunch
Mer information kommer.
Panelsamtal
Jörn Lier Horst
Christoffer Carlsson
Kerstin Bergman, Deckarakademin
Moderator: Sara Kärrholm, Deckarakademin
Jörn Lier Horst, fd polis numera kriminalförfattare
Han är utbildad vid Polishögskolan i Oslo och arbetade som utredningsledare tills han blev författare på heltid 2013.Horsts böcker har publicerats i över 40 länder med en total upplaga på mer än 10 miljoner. Han har fått flera priser, bl a Svenska Deckarakademins pris for bästa till svenska översatta kriminalroman. Tillsammans med Thomas Enger skriver han thrillerserien om polisen Alexander Blix och nyhetsbloggaren Emma Ramm.
Christoffer Carlsson, doktor i kriminologi och författare
Christoffer undervisar, debatterar kriminalfrågor och skriver. Kanske mest känd för serien om Leo Junker och sin Hallandssvit men har också skrivit för unga. Han har mottagit en rad priser varav den senaste är Glasnyckeln – priset för bästa nordiska kriminalroman – för boken Levande och döda. Många har också sett Christoffer i tv-programmet Veckans brott.
Kerstin Bergman, stol nr 12
Kerstin är docent i litteraturvetenskap och deckarrecensent. Hon är redaktör och författare till deckare samt till en stor mängd akademiska och populärvetenskapliga artiklar om deckare på svenska och engelska. Som skribent, föreläsare, moderator och redaktör inom deckarområdet driver hon företaget CrimeGarden och bloggar om deckare på crimegarden.se
Sara Kärrholm, stol nr 4
Panelsamtal
Mattias Edvardsson
Christina Olséni
Micke Hansen
Anders de la Motte
Moderator: Åsa Larsson, Deckarakademin
Mattias Edvardsson, gymnasielärare, författare och föreläsare
Mattias bor utanför Lund och har förutom sin lärarexamen också en magisterexamen i litteraturvetenskap. Numera är han författare på heltid och skriver mycket humoristiska böcker för barn, spännande romaner för unga och kriminalromaner i Skånsk miljö för vuxna. Mattias är en uppskattad föreläsare på sina resor i Sverige och världen.
Christina Olséni, deckarförfattare och civilekonom
Christina är den ena halvan i författarduon Olséni-Hansen. Hon är uppvuxen på Falsterbonäset och har en internationell civilekonomexamen vilket fört henne runt på olika företag runt om i världen. Christina lämnade ekonomiuppdragen och har sedan debuten 2015 skrivit på heltid där det bla blivit deckare i skånsk miljö tillsammans med författarkollegan, Micke Hansen. Dessutom har Christina en deckarserie för barn.
Micke Hansen, artist och författare
Micke turnerade som artist och gjorde barnprogram i Bolibompa i nästan femton år. 2015 skrev han sin första bok tillsammans med Christina Olséni. Sedan debuten har duon kommit ut med minst två böcker per år. De är bland de mest utlånade böckerna på bibliotek i Sverige. De är nu ett så etablerat författarpar så efternamnen oftast sägs som om det var ett namn.
Anders de la Motte, fd polis numera författare
Anders har arbetat som polis och säkerhetsansvarig. Den erfarenheten har han använt i de kriminalserier han gett ut sedan debuten 2010. Flera av hans böcker har eller kommer att bli tv-serier – i Sverige och utomlands - och Anders deltar då själv som medproducent och manusförfattare.
Åsa Larsson, stol nr 6
Åsa förknippas med sin uppväxtstad Kiruna där också en del av hennes böcker utspelar sig. Hon utbildade sig och arbetade som jurist men debuterade och blev författare 2003. I hennes deckare hittar vi Rebecka Martinsson som huvudperson. Åsa har också skrivit de uppmärksammaste succéböckerna i Paxserien för barn. Åsas böcker är översatta till en lång rad europeiska språk.
Paus, bokförsäljning och signering, presentation av ”kunskapsbord”
Arrangörerna välkomnar. Deckarakademin presenteras. Prisutdelning till 2024 års bästa kriminalroman (Carl Johan Vallgren Din tid kommer) och 2024 års bästa deckardebut (Lena Sundström & Jens Mikkelsen Fristaden).
Panelsamtal
Många poliser i deckarvärlden är överintelligenta, alkoholiserade eller skulle kunna få diagnoser. Varför har det blivit så? Underlättar stereotyperna för läsarna – eller för författarna?
Arne Dahl, Deckarakademin
Håkan Nesser
Karin Wahlberg, Deckarakademin
Moderator: Dag Hedman, Deckarakademin
Jan Arnald/Arne Dahl stol nr 19
Har skrivit cirka trettio böcker, varav två tredjedelar som deckarpseudonymen Arne Dahl och är översatt till över trettio språk.
Fil.dr. i litteraturvetenskap och lång bakgrund som kritiker och tidskriftsutgivare samt författare i eget namn till böcker utanför deckargenren. Han är inte särskilt genrefixerad, utan älskar alla sorters spänningsromaner – så länge de har hjärna, hjärta, stil, mening och genuin originalitet.
Håkan Nesser, lärare och deckarförfattare
Håkans kriminalromaner om Van Veeteren, kommissarie och även bokhandlare har översatts till de flesta europeiska språk. Det har blivit en mycket lång rad böcker och även priser i listan för Håkans bibliografi. Några har också filmatiserats. Förutom kriminalromaner har han också skrivit romaner utan någon deckare inblandad.
Karin Wahlberg, stol nr 18
Karin är uppvuxen i ett hem med god tillgång på böcker. Det har präglat henne under livet. Hon testade flera akademiska banor men det blev till slut läkare hon utbildade sig till. Under ett morgonmöte på sjukhuset fick Karin idén till sin första deckare och efter det har det blivit ytterligare en rad böcker som utspelar sig i polismiljö och intriger från sjukvården. Numera arbetar Karin deltid som läkare och ägnar sig åt sitt skrivande på övrig tid.
Dag Hedman, stol nr 5
Dag är professor i litteraturvetenskap och författare. Hans forskningsområden fokuserar på libretton från 1600-talet, gustaviansk litteratur men också populärlitteratur från 1800- och 1900-talet. Dag har publicerat en lång rad böcker under fyrtiofem år
Svenska Deckarakademin och Visit Ystad avslutar deckarfestivalen
Arrangörerna välkomnar. Deckarakademin presenteras. Prisutdelning till 2024 års bästa kriminalroman (Carl Johan Vallgren Din tid kommer) och 2024 års bästa deckardebut (Lena Sundström & Jens Mikkelsen Fristaden).
Program lördag 26 april
Observera att ändringar kan förekomma.
Mer information kommer.
Arrangörerna välkomnar. Deckarakademin presenteras. Prisutdelning till 2024 års bästa kriminalroman (Carl Johan Vallgren Din tid kommer) och 2024 års bästa deckardebut (Lena Sundström & Jens Mikkelsen Fristaden).
Hur får man ett blåmärke att se äkta ut på film? Under en spännande workshop i Fritidsparken visar Ystad Studios Visitor Center hur filmsmink går till – och du får prova själv!
Cajsa Karlsson, utbildad vid New York Film Academy, lär ut tekniker för att sminka fram blåmärken och andra realistiska effekter med enkla medel.
Inga förkunskaper krävs och passar både stora och små, med en rekommendation från 8 år och upp.
Arrangörerna välkomnar. Deckarakademin presenteras. Prisutdelning till 2024 års bästa kriminalroman (Carl Johan Vallgren Din tid kommer) och 2024 års bästa deckardebut (Lena Sundström & Jens Mikkelsen Fristaden).
Mer information kommer.
Arrangörerna välkomnar. Deckarakademin presenteras. Prisutdelning till 2024 års bästa kriminalroman (Carl Johan Vallgren Din tid kommer) och 2024 års bästa deckardebut (Lena Sundström & Jens Mikkelsen Fristaden).
Följ med på en spännande stadsvandring i Wallanders fotspår! Vår Wallanderexpert från Ystad Studios Visitor Center guidar dig till några av Ystads många platser kända från både Henning Mankells böcker och de populära filmatiseringarna. Fördjupa dig i Wallanders värld, mitt i den miljö där berättelserna utspelar sig.
Biljettinformation
– Festivalpass: För dig med biljett till Deckarfestivalens seminarieprogram ingår vandringen utan extra kostnad. Registrera dig som Festivalpass via knappen nedan. Giltigt festivalpass krävs vid deltagande.
– Ordinarie biljett: Pris 200 kr. Köp din biljett direkt via knappen nedan. Entré till Ystad Studios Visitor Center ingår i alla biljetter.
Arrangörerna välkomnar. Deckarakademin presenteras. Prisutdelning till 2024 års bästa kriminalroman (Carl Johan Vallgren Din tid kommer) och 2024 års bästa deckardebut (Lena Sundström & Jens Mikkelsen Fristaden).
Mer information kommer.
Arrangörerna välkomnar. Deckarakademin presenteras. Prisutdelning till 2024 års bästa kriminalroman (Carl Johan Vallgren Din tid kommer) och 2024 års bästa deckardebut (Lena Sundström & Jens Mikkelsen Fristaden).
Mer information kommer.
Arrangörerna välkomnar. Deckarakademin presenteras. Prisutdelning till 2024 års bästa kriminalroman (Carl Johan Vallgren Din tid kommer) och 2024 års bästa deckardebut (Lena Sundström & Jens Mikkelsen Fristaden).
Program fredag 25 april
Observera att ändringar kan förekomma.
Massor av spännande boktips för barn och vuxna. Tipsrunda och pyssel på deckartema.
På bibliotekets deckarscen:
Kl. 17.00: Författaren och journalisten Karin Alfredsson berättar om sitt författarskap och den senaste boken Vi som klarade oss.
Arrangörerna välkomnar. Deckarakademin presenteras. Prisutdelning till 2024 års bästa kriminalroman (Carl Johan Vallgren Din tid kommer) och 2024 års bästa deckardebut (Lena Sundström & Jens Mikkelsen Fristaden).
Mer information kommer.
Arrangörerna välkomnar. Deckarakademin presenteras. Prisutdelning till 2024 års bästa kriminalroman (Carl Johan Vallgren Din tid kommer) och 2024 års bästa deckardebut (Lena Sundström & Jens Mikkelsen Fristaden).
Följ med på en spännande stadsvandring i Wallanders fotspår! Vår Wallanderexpert från Ystad Studios Visitor Center guidar dig till några av Ystads många platser kända från både Henning Mankells böcker och de populära filmatiseringarna. Fördjupa dig i Wallanders värld, mitt i den miljö där berättelserna utspelar sig.
Biljettinformation
– Festivalpass: För dig med biljett till Deckarfestivalens seminarieprogram ingår vandringen utan extra kostnad. Registrera dig som Festivalpass via knappen nedan. Giltigt festivalpass krävs vid deltagande.
– Ordinarie biljett: Pris 200 kr. Köp din biljett direkt via knappen nedan. Entré till Ystad Studios Visitor Center ingår i alla biljetter.
Arrangörerna välkomnar. Deckarakademin presenteras. Prisutdelning till 2024 års bästa kriminalroman (Carl Johan Vallgren Din tid kommer) och 2024 års bästa deckardebut (Lena Sundström & Jens Mikkelsen Fristaden).
I den mysiga Bar Nero kommer det finnas möjlighet att köpa spännande drinkar hämtade ur Kerstin Bergmans drinkbok Swedish Noir Cocktails samt delta i ett Melodikryss med Wallander-tema.
Kvällen är i samarbete med Ystad Saltsjöbad, ingen biljett krävs.
Arrangörerna välkomnar. Deckarakademin presenteras. Prisutdelning till 2024 års bästa kriminalroman (Carl Johan Vallgren Din tid kommer) och 2024 års bästa deckardebut (Lena Sundström & Jens Mikkelsen Fristaden).
Öppet Spår
I Hotell Fritidens konferensfoajé kan du ta del av "Öppet spår" – en inspirerande mötesplats med bokbord, utställningar och en avslappnad atmosfär för alla deckarälskare. Här får du chansen att fördjupa dig i deckargenrens värld och möta andra med samma intresse.
På lördagen väntar dessutom spännande aktiviteter i Fritidsparken. Upptäck Bokbussen, träffa Bröderna Knyckertz, boka in en vandring i Wallanders spår eller njut av underhållning och mycket mer.


Arrangörer
Festivalen är ett samarbete mellan Svenska Deckarakademin, Visit Ystad och Borrby Bokby och bjuder på ett fullspäckat program under två dagar.