top of page
Backåkra©Apelöga.png

Backåkra

Dag Hammarskjölds Backåkra var en dröm om ro och eftertanke efter hans tid som FN-generalsekreterare. Idag är den fyrlängade gården ett museum som berättar om hans liv och visioner. Besökare kan vandra i hans fotspår i naturreservatet och njuta av lugnet och fågellivet.

En plats där hela världens ses

Minnesgård och naturområde i Backåkra naturreservat
Quietude vid Meditationsplatsen

Tillsammans med Visit Skåne har Ystads kommun och de skånska partnerkommunerna skapat kampanjen Quietude, som lyfter fram några av de mest tysta och stilla platserna i Skåne. Genom autentiska ljudinspelningar får du en unik möjlighet att uppleva naturens ljud på ett sätt som hjälper till att stänga ute omvärldens buller och istället njuta av den skånska tystnaden.

 

En av dessa platser är Meditationsplatsen vid Backåkra – en plats med en kraftfull historia och en stillhet som inte går att jämföra. I ljudinspelningen från Backåkra hör du fågelkvitter, närheten till havet och, precis som ljudteknikern sa, 50 minuter in i inspelningen hör du en liten fågel som påminner om en 90-tals hit vars namn vi inte kommer på – lyssna och se om du kan lista ut hitens namn.

Backåkra©Apelöga.png

Apelöga

Backåkra Naturreservat

Backåkra naturreservat erbjuder ett vidsträckt landskap med utsikt över havet. Det öppna sandhedslandskapet präglas av betande kor som hjälper till att bevara den unika floran och faunan. Under våren blommar backsipporna och under sommaren målas det böljande landskapet i en färgglad palett med växter som hedblomster, jungfrulin och backsilja.

 

Reservatet ligger längs Skåneleden (SL4 Österlen) vilket gör det till ett perfekt alternativ för vandring, med möjligheter för både kortare och längre turer. En rastplats och parkering finns i anslutning till gården Backåkra, och närmaste busshållplats ligger några hundra meter norrut.

Backåkra©ChristianGerlach.png
Backåkra meditationsplats

Meditationsplatsen vid Backåkra är en stenring skapad för eftertanke och lugn. Ursprungligen var det tänkt att byggas ett kapell, en idé som diskuterades av Dag Hammarskjöld och konstnären Bo Beskow. Efter Hammarskjölds tragiska bortgång 1961 inleddes en insamling, organiserad av Ystads Allehanda och kyrkoherde Per Edvin Wierup, som användes för att förverkliga en meditativ plats.

Kyrkoarkitekten Thorsten Leon-Nilsson designade stenringen, inspirerad av meditationsrummet i FN-huset i New York, som Hammarskjöld själv varit med och utformat. Platsen pryds av en stor sten med inskriptionen "PAX", som betyder fred. Meditationsplatsen invigdes på midsommardagen 1969 av biskop Martin Lindström.

Idag används platsen för vigslar, dop och helgmålsböner med musik under sommaren. Löderups församling ansvarar för bokningar av platsen.

Meditationsplatsen©ChristianGerlach.png
Dag Hammarskjölds Backåkra

En av världens mest kända svenskar, FN:s generalsekreterare, Svenska Akademieledamoten och Nobelpristagaren Dag Hammarskjöld, drömde om att en dag få bosätta sig på Österlen. Dag Hammarskjöld köpte gården Backåkra 1957 för att bo i när han avslutat sin tjänst i FN. Den fyrlängade gården, omgiven av böljande kullar och havet, tilltalade den store naturälskaren. Tillsammans med sin vän, konstnären Bo Beskow, lät han renovera och inreda gården. Tyvärr omkom Dag Hammarskjöld under ett FN-uppdrag i Ndola 1961. Den plats han drömt om att få leva på testamenterade han till Svenska turistföreningen (STF) och Svenska Akademien.

Sedan 2015 ägs Backåkra av Stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra. Stiftelsen har grundats av Svenska Akademien, Hammarskjöldska släktföreningen och STF. Efter omfattande renoveringar återinvigdes Backåkra i mars, 2018. Idag är gården ett museum där delar av Dags Hammarskjölds fantastiska konstsamling visas samt många av de gåvor han mottagit under sin tid som FN:s generalsekreterare. Här kan man lära sig mer om hans uppväxt och liv och vem Dag Hammarskjöld egentligen var. I museet finns även ett café och en shop.

BackåkraDagHammarskjöld©ChristianGerlach.png
bottom of page